MI IS AZ A
SWING TÁNC?

MI IS AZ A SWING TÁNC?

savoy ballroom

Képzelj magad elé egy báltermet, ahol a hét minden napján több ezer ember egyszerre táncol a táncparketten, és ahol olyan élő legendák tűnnek fel a színpadon, mint Chick Webb, Benny Goodman vagy Count Basie. Ez a kép cseppet sem volt szokatlan, legalábbis a Savoy Balroomban, Harlemben (New York) az 1930-as évek alatt.

A swing korszakban (1933-1947) a jazz zenének ezen stílusa volt „A zene” az Egyesült Államokban. A swing zene a rádióból szólt, a nagyobb slágereket pedig mindenki ismerte. Habár ma ezt talán nehezünkre esik elhinni, akkoriban viszont elképzelhetetlen volt, hogy egy swing koncerten ne legyen a zene mellett tánc is.

De hogyan is táncoltak valójában azokban az időkben? Hogyan fejlődtek ki a swing táncok?

welcome to harlem

Az 1920-as évek óta Harlem lakosságának jelentős részét tette ki az afroamerikai közösség – többnyire afrikai gyökerekkel rendelkező és a déli államokból érkező bevándorlókkal –, akik rendkívül nehéz politikai, társadalmi és gazdasági helyzetben élték a mindennapjaikat. Ebben a közösségben egy hihetetlenül intenzív politikai és művészi kreativitás alakult ki az 1920-as évek alatt, Harlem pedig az afroamerikai közösség kulturális központjává nőtte ki magát. A mozgalom számos afroamerikai művészt, írót, költőt, színészt, fényképészt, zenészt, tudóst és az ország minden pontjáról sok-sok más embert vonzott magához.

Ezt az időszakot szoktuk Harlem reneszánszként emlegetni.

Az időszak forradalmi kreativitása a táncokban is megnyilvánult. Jó esély van rá, hogy több száz swing tánc alakult ki és tűnt el röviddel a kialakulása után, akadtak azonban olyanok is, mint például a Lindy Hop, a Collegiate Shag és a Charleston, amelyek fennmaradtak.

charleston dance
bepop

A ’40-es évek közepétől újabb zenei stílusok kezdtek népszerűvé válni, és a zenével egyidejűleg a tánc is megváltozott. Olyan további társas afroamerikai táncokká nőtte ki magát, mint a Steppin, a Hand Dance, Shag, Swingout, stb. Mindeközben akadtak még olyan helyek is, ahol továbbra is Lindy hoppot táncoltak az emberek, elsősorban az afroamerikai közösségek otthonaiban.

Szerencsére azonban az 1980-as években egy csapatnyi lelkes fiatal a régi felvételek segítségével elkezdte megtanulni és felkutatni ezeket a táncokat. Felkeresték azt a kevés idős táncost, akik még életben voltak ekkor és akik anno a Savoyban táncoltak az 1930-as évektől kezdődően (pl. Al Minns, Frankie Manning és Norma Miller). Munkásságuknak köszönhetően egy új korszak vette kezdeté, amelyet a swing újraéledéseként ismerünk (revival of swing).

Ezek a táncosok már a 70-es éveikben járták ekkorra, mégis az utolsó éveiket, évtizedeiket annak szentelték, hogy ismét elterjesszék a Lindy Hop örömét és szeretetét a világban.

frankie manning
today-events

Ma már számtalan iskola, nemzetközi esemény és tábor létezik, és egyre több ember leli örömét a swing zenékben a világ minden pontján.
Ha felkeltettük az érdeklődésedet és szeretnéd kipróbálni a swing táncokat egy befogadó, nyitott baráti körben, akkor gyere és táncolj velünk!

Addig is itt tudsz megnézni pár videót azokról a táncokról, amelyeket megtanulhatsz tőlünk:

LINDY HOP

LINDY HOP

COLLEGIATE SHAG

SOLO JAZZ

SOLO JAZZ

TÖBB, MINT EGY TÁNC

KÖZÖSSÉG

Olyanok vagyunk, mint egy nagy család: ismerjük egymást, törődünk a másikkal és szívesen táncolunk mindenkivel. Nemcsak táncos, hanem más szabadidős tevékenységeket is szoktunk szervezni. Készen állsz a közös utazásokra, társasjáték estekre, kirándulásokra, falmászásra és sörözésekre? Biztosan lesz olyan, aki szívesen csatlakozna hozzád.

ÉLETSTÍLUS

Idővel egyre jobban megismered majd a korszakot, a történelmet, az öltözködési stílust, a frizurákat és az összes olyan apró részletet, amelyek teljessé teszik az élményt.

KÖZÖS UTAZÁSOK

Rendszeresen szervezünk közös, külföldi utazást, hogy meglátogassuk a határon túli barátainkat és velük együtt vegyünk részt táncfesztiválokon. Bár különböző országokban élünk, a swing mégis összeköt mindannyiunkat.

Szórakozás a köbön!

Valódi szórakozás! A zene vidám, és épp ilyen maga a tánc is. Ez az a hobbi, amelyet egész életedben kerestél!

KEZDŐ TÁNCOS VAGYOK

Üdvözlünk a swing táncok világában

Összegyűjtöttünk neked pár információt a leggyakrabban ismételt kérdések alapján.

MINDEN, amit tudnod kell LINDY HOP óráinkról:

Kurzus hossza: 4 x 90 perc (4 egymást követő hét)

Ár: 13000. HUF (26 év alattiaknak 10000. HUF)

Jelentkezhetsz párral vagy anélkül. Ha egyedül regisztrálsz, akkor mi fogunk valakivel párba állítani.

Igen. A swing tánc egy közösségi tánc. Nyugodtan jelentkezhetsz párral, viszont az órák alatt rendszeresen tartunk párcserét, ami segít majd abban, hogy gyorsabban fejlődj.

Erősen javasoljuk a párcserét, hiszen a swing egy közösségi tánc és magát a táncot az egyes emberek kreativitása teszi igazán szórakoztatóvá. Ugyanakkor ha kellemetlenül éreznéd magad a párcsere miatt, akkor azt javasoljuk, hogy gyertek el magánórákra a partnereddel.

A swing egy igazán energikus, közösségi tánc. Megtanulhatod a legfontosabb alaptechnikákat, alaplépéseket, és jobban megismerkedhetsz magával a tánccal. Az órák során próbálunk majd bepillantást nyújtani a zene történetébe is. Tanáraink mindegyike erős hangsúlyt fektet arra, hogy a tánc közben egy biztonságos környezet jöjjön létre, ahol mindenki kényelmesen érzi magát kortól, etnikai hovatartozástól és nemtől függetlenül.

Az órákra vezetőként (leader) vagy követőként (follower) tudsz jelentkezni. Mindenkinek lehetősége van azt a szerepkört választani, amelyik közelebb áll hozzá. Általában a vezetők férfiak, a követők pedig nők szoktak lenni, azonban a bulik során rájössz majd, hogy gyakran szoktunk mindkét szerepkörben táncolni mindannyian. Kezdésképpen azt javasolnánk, hogy válassz egy szerepkört és maradj meg annál egy ideig. Ha a másik szerepkör is érdekel, akkor később csatlakozhatsz majd egy kezdő csoporthoz és megtanulhatod azt is.

Az órarendben meghirdetett bármelyik Beginner órára regisztrálhatsz.

Az első 1-2 hónap után ismerni fogod a swing tánc alapját, és elég lépést tudsz majd ahhoz, hogy elgyere a bulikba és együtt táncolj velünk!

A kezdő csoport tovább fog folytatódni az első, második, harmadik stb. hónap után, egészen május végéig. Rajtad áll, hogy meddig szeretnél órákra járni, mi azonban arra bátorítanánk, hogy folytasd az órákat addig, ameddig csak tudod. A fizetés havi szinten történik.

Óráinkat általában angol és magyar nyelven tartjuk. Lehetőségünkhöz mérten igyekszünk alkalmazkodni a csoport igényeihez. Angol anyanyelvű tanáraink angolul tartanak órát.

Mindenekelőtt egy kényelmes pár cipőt. Kérjük, vedd figyelembe, hogy az utcai cipőket tilos a tánctermekben használni. Valószínűleg szükséged lesz egy váltáspólóra is az óra utánra.

Hacsak nem kerültél fel a várólistára, akkor a regisztrációt követően egy e-mailben értesítünk majd a fizetéssel kapcsolatos részletekről. Ne ijedj meg, ha nem kaptál azonnal válaszüzenetet. A rendszerünk manuális alapon működik. (A gép mögött pedig emberek ülnek. 😉 )

MINDEN, amit tudnod kell SOLO JAZZ óráinkról:

Kurzus hossza: 4 x 60 perc (4 egymást követő hét)

Ár: 9500. HUF (26 év alattiaknak 8500. HUF)

Nem. Ez egy szóló tánc.

Ezeken az órákon klasszikus, vernakuláris jazz lépéseket sajátíthatsz el. Többet tudsz majd meg a testkoordinációról és a testtudatosságról. Emellett megismerheted a jazz zenét és annak történelmét. Az órák alatt a hangsúlyt az improvizációra fektetjük, de megtanulunk pár koreográfiát is. Mindig jól szórakozunk ezeken az órákon.

Az órarendben meghirdetett bármelyik Beginner órára regisztrálhatsz.
Óráinkat általában angol és magyar nyelven tartjuk. Lehetőségünkhöz mérten igyekszünk alkalmazkodni a csoport igényeihez. Angol anyanyelvű tanáraink angolul tartanak órát.

Mindenekelőtt egy kényelmes pár cipőt. Kéjük, vedd figyelembe, hogy az utcai cipőket tilos a tánctermekben használni. Valószínűleg szükséged lesz egy váltáspólóra is az óra után.

Hacsak nem kerültél fel a várólistára, akkor a regisztrációt követően egy e-mailben értesítünk majd a fizetéssel kapcsolatos részletekről. Ne ijedj meg, ha nem kaptál azonnal válaszüzenetet, ugyanis a rendszerünk nem automatikus. A jelentkezőket manuális alapon nézzük át.