on 2017. július 19 Cikk and Címkék: with 0 comments

Savion Glover

Savion Glover 1973-ban született Newark-ban. Négy éves korában kezdett dobolni, hét éves korában ismerkedett meg a sztepp-el. Azonnal beleszeretett ebbe a művészeti formába, ahol csupán a lábai segítségével ki tudta fejezni a kisgyermekkora óta kedvelt ritmusokat.

Tíz éves korában a Manhattan-ben található Broadway Dance Center-ben folytatott tanulmányokat, innen küldte el tanára egy meghallgatásra a világhírű Broadway koreográfushoz, Henry LeTang-hez.

Ettől a pillanattól kezdve Savion útja egyenesen haladt a világhír felé. Azonnal szerepet kapott a “Tap Dance Kid” című musical-ben, majd 1989-ben feltűnt Gregory Hines és Sammy Davis Jr. oldalán a „Tap” című filmben. Szintén 1989-ben a “Black and Blue” musicalben nyújtott teljesítményéért minden idők legfiatalabb jelöltjeként nevezték a híres Tony Award-ra. 

1990-től 1995-ig állandó szereplője volt az Amerikában óriási sikerrel futó Szezám Utca című gyereksorozatnak. Eközben folyamatosan tanult a klasszikus stílust képviselő mestereitől, de párhuzamosan egy saját stílus kialakításán is dolgozott, melyet „free-form hard core”-nak nevezett el.

A sztepp megújításával igyekezett ezt a táncstílust közel tartani a fiatalokhoz a modernebb ritmikákkal és a funky-s, hip-hop-os hangzások meghonosításával, ezért a stílusát el is nevezték “funk tap”-nek.

1991-től 1994-ig a Jelly Roll Morton életéről szóló “Jelly’s Last Jam” című musicallel turnézott. A darabban nyújtott teljesítményéért több kitüntetésben is részesült. 1995-ben már koreográfusként is jegyzik. 1996-ban a darab négy Tony Award-ot söpört be, köztük a legjobb koreográfiáért járót is.

Savion Glover továbbra is kísérletező kedvéről híres. Egy szaxofonos és egy színész társaságában színpadra állított egy John Coltrane estet, majd a “Happy Feet” című rajzfilmben szteppelte fel a főszereplő pingvint. Esetenként vonós kamarazenekarral lép fel, ahol klasszikus darabokat adnak elő szteppkísérettel. De szerepelt már reklámfilmekben is, például ebben:

Nézzétek meg vele ezt a kis riportot itt:

Forrás: Országos Sztepptánc Fesztivál archívuma