Mi az a swing?

A swing tánc egy gyűjtőfogalom, amely magába foglalja mindazokat a táncokat, amelyek – elsősorban az USA területén – az 1920-50-es évek között alakultak ki, és akkor divatos klasszikus jazz, swing zenére táncolták.

Autentikus swing alapú táncok

A swing alapú táncok kifejezés több különböző stílust takar. Az egyes videókkal megpróbáljuk az ismertebb táncokat bemutatni. Egy kép száz szónál is többet ér! Hát még a tánc esetén. Ezért beszéljen helyettünk pár videó az elmúlt évek legjobb tanáraival, fellépőivel – a világ minden tájáról!

Van pár tánc, amely kapcsolódik a swing táncokhoz, ugyanakkor egyesületünk nem foglalkozik velük.

  • A sztepp tánccal elsősorban a kulturális háttér köti össze a swinget, közel hasonló időben volt az aranykorszakuk. Sokan foglalkoznak mind a két tánccal.
  • A blues tánc szintén egy olyan műfaj, amely sok swing táncost megfog. Lassú blues és swing zenékre táncolják.
  • A 40-es évek után a swing táncokból jött létre a Rock & roll és a Boogie-woogie táncok.
  • A West Coast Swing a 40-es években még egy volt a swing táncok közül, mostanra viszont olyan nagy mértékű változáson esett át, hogy jellemzően külön klubok és iskolák foglalkoznak vele.

A swing zene és tánc rövid története

1917
Megjelenik az első jazzlemez a new orlens-i Original Dixieland ‘Jass’ Band’ előadásában.

A legnagyobb őrület a Charleston volt, melynek mozdulatai megjelennek a swing táncokban is.
1920-as évek
1927
Az első felvétel, amely a Lindy hop közvetlen előzményét, a Breakaway-t mutatja be.
Benny Goodman sikeres rádiós közvetítései és koncertkörútja után a swing zene kerül a középpontba, innen számítjuk a stílus aranykorát.

1935
1941
A 30-as évek végére mindenki swinget táncol. A táncosok bekerülnek Holywood-ba is, így sok felvétel maradt fent ebbő az időből. Ez a legfontosabb lindy hop felvételünk, amelyen “Whitey’s Lindy Hoppers” fellépőcsoport táncol.
Véget ér a swing aranykora. Új zenei irányzatok lesznek népszerűek, mint például a Bebop. Ez a zene már nem a táncosoknak szól, így a swing táncok is a háttérbe szorulnak.
1940-es évek közepe
1980-as évek közepe
Már csak páran maradtak a 30-40-es évek táncosaiból, akik még tudták, mit jelent a swing tánc. Pár fiatalnak azonban megtetszettek a régi felvételek és újból tanulták a táncot – az eredeti táncosoktól. Elindul a swing revival!
Egy újabb aranykorszakhoz érkeztünk. A világ minden pontján találhatók swing tánc klubok és rendezvények. Egyre több swing zenét játszó zenekar alakul.
2010-es évek

Szeretnél többet?