Az otthoni gyakorlásról

on 2013. június 10 Cikk with 0 comments

Legtöbben szerencsések vagyunk és lehetőségünk van heti táncórákra járni és tanároktól tanulni, így biztosítva a folyamatos fejlődésünket. De mi van akkor, ha olyan helyen élsz, ahol nincsenek táncórák? Vagy azok rossz időpontban vannak?

Így járt Bori is, akit sokan ismertek. 1 éve Szombathelyen lakik, ahol nem talált semmiféle swing táncoktatást 🙁 Nem hagyta abba, hanem azóta is otthon gyakorol rendszeresen. Milyen eredménnyel? Az utóbbi pár hónapban el tudott jönni egy-egy budapesti buliba és Marcell szubjektív véleménye szerint határozott fejlődés érezhető a táncában, sok új elemmel és gondolattal gazdagodott!

Bori ~2 éves swing táncos tapasztalattal vágott neki az otthoni gyakorlásnak. Charleston és solo jazz lépésekre fókuszál, illetve a korábbi órákon tanult sorokat veszi elő. Mivel nem érkezik hetente új anyag, a meglévő mozdulatok és figurák finomítása, tökéletesítése van a gyakorlatok középpontjában. Ugyanannak a témának a hosszú távú gyakorlása segít neki megérteni, hogy passzol-e hozzá az adott mozdulat, hogyan szereti alkalmazni az adott figurát. Ez az egy év hatalmas előrelépést jelentett neki az önkifejezésben, a saját stílus megtalálásában.

A követők számára egy sajátos szempontból kiemelt jelentősége van a szóló jazz gyakorlásának. Talán a legjobb segítség a női improvizáció (amikor a vezetés által adott kerethez hozzáad vagy éppen módosítja azt a követő. Ez lehet egy egyszerű kézmozdulat vagy akár egy plusz forgás) kialakítására és fejlesztésére. Ez az áttörés tisztán érezhető Borinál.Hasonló tapasztalatokra tettünk szert Dórival is. A táncórákra való felkészülés vagy az órai anyagok felvétele rengeteg gyakorlást is jelent egyben. Hibákat találunk a táncunkban, amelyek megpróbálunk kijavítani. Új figurákat találunk ki a sorokhoz, amelyek a következő héten már a szabad táncunkat gazdagítja. Lehet, hogy mi többet fejlődünk az órákra készüléssel, mint az órán részt vevők. 🙂

Ebből a szempontból a készen megkapott heti táncóra bizonyos szempontból akár korlátja is lehet a fejlődésnek. Elkényelmesedhetünk, és az órák látogatása mellett már lehet, hogy nem fektetünk energiát a külön gyakorlásba, önmagunk felfedezésébe.

Üzenetünk:

– szeretnénk egy pozitív magyar példát bemutatni és motiválni Titeket. Remélhetőleg sokan éltek ezzel már most is és értek el hasonló sikereket. Bízunk benne, hogy még többen vágtok bele!

– egy-egy órai anyag (vagy bármi más) otthoni gyakorlása (akár szóló, akár páros) sokat segít a fejlődésben, érdemes ezzel foglalkozni (hasonlóan a nyelvtanuláshoz)

– a tánctanfolyamok kevésbé tudnak fókuszálni egy-egy résztvevő egyedi kifejezőeszközeinek fejlesztésére (ugyanakkor ezt nem tekintjük a hibájuknak, hiányosságuknak). Az otthoni gyakorlás egy lehetséges jó eszköz arra, hogy megtaláld és kifejezd önmagad a swing táncokban

Ármós Borbála

– minél magasabb szinten vagy, annál fontosabb az otthoni gyakorlás. Egyben annál sikeresebb is lehet, mert nagyobb eséllyel gyakorolsz helyes dolgokat (nagyon kezdőként fennáll a veszélye, hogy hibásan gyakorlunk és tanulunk meg lépéseket, mozdulatokat)

– ne keressünk kifogásokat! Ma mindenkinek van videója, így felveheted az órai anyagot. A youtube segítségével végtelen mennyiségű inspiráló videót nézhetsz újra és újra. Az interneten nagyon könnyű swing zenét találni és hallgatni. Az otthoni gyakorlás ingyenes! Bármikor van egy fél órád, belevághatsz! Nem tudod rávenni magad? Keress valakit és gyakoroljatok együtt!

– a buli is jó gyakorlásnak, bár nem mindenre. És előfordulhat, hogy nem jutsz el egy bulira sem jó ideig.

– semmiképp sem szeretnénk a táncórák ellen szólni. A táncóra fontos, mert inspirációval segít, hogy merre haladj és visszajelzést ad, hogy eredményes-e a gyakorlásod. Így ha van lehetőséged táncórára járni, használd ki!

És ha látjátok Borit egy buliban, mindenképp kérjétek fel!