on 2017. július 21 Cikk and Címkék: with 0 comments
Forrás: Wikipédia

Nicholas Brothers

A Nicholas Brothers a sztepptörténelem mai napig leghíresebb akrobatikus duója.

Fayard 1914-ben, Harold 1921-ben született. Szüleik színházi zenészek voltak, ezért a gyerekek igen sok időt tölthettek a helyi színházban és olyan sztárok fellépéseinek lehettek tanúi, mint Bill Bojangles Robinson, Willie Bryant, vagy Alice Faye. Minden hivatalos képzés nélkül csupán a látottak és hallottak alapján tanultak meg táncolni.

A 13 éves Fayard ötlete volt, hogy 1930-ban, az akkor 7 éves öccsével Philadelphiában színpadra álljanak „Nicholas Kids” néven. Pillanatok alatt hatalmas hírnévre tettek szert. 1932-ben már megkapták első filmszerepüket és innen szinte egyenesen a Cotton Club-ba kerültek.

Ezekben a műsorokban, hamarosan a legutolsó produkcióként kellett szerepelniük, mert a közönség olyan zajos ovációval reagált az előadásukra és olyan sokszor tapsolta őket vissza, hogy senki nem akart utánuk színpadra állni.

Mindig elegánsan léptek fel és látszólagos könnyedségüket a rengeteg próbának köszönhették. Saját bevallásuk szerint sosem improvizáltak, még akkor sem, ha a közönség tökéletesen meg volt győződve az ellenkezőjéről. Stílusukat úgy különböztették meg a modern sztepp táncosoktól, hogy ők nem csak a lábukra koncentráltak, hanem az egész testüket és a karjaikat is használták.

Talán az egyik leghíresebb produkciójuk a Stormy Weather cimű film egyik jelenete. Fred Astaire szerint ez a legjobb filmmusical részlet, amit valaha is látott:

Idősebb korukban mindketten egyetemeken tanítottak és több életmű díjat is kaptak politikai és művészeti szervezetektől. Harold 1990-ben, Fayard 2006-ban hunyt el.

A világhírű balett táncos Mikhail Baryshnikov így nyilatkozott róluk: „A legcsodálatosabb táncosok, akiket valaha is láttam. Ezek a „srácok” tökéletes példái a zseninek.”

Forrás: Országos Sztepptánc Fesztivál archívuma